Voor gevorderden! Voor gevorderden!

Kingdom of the Netherlands - Viewer discretion is advised!

Cookiewet leidt tot minder controle consument

De cookiewet die morgen van kracht wordt zal leiden tot minder controle door de consument. De eindgebruiker heeft nu nog zelf de controle, door zijn cookies te wissen of door selectief cookies te accepteren. Morgen heeft hij alleen nog schijncontrole.

Vanaf 5 juni 2012 zijn sites verplicht een opt-in te krijgen van de gebruiker voordat zij een cookie mag plaatsen. Advertentienetwerken zullen niet de moeite nemen een opt-in te verkrijgen en zullen om de restrictie heen werken. Browserfingerprinting en andere technieken zullen ervoor zorgen dat de advertentiebedrijven nog steeds in staat zijn om profielen aan te leggen, het is alleen niet meer detecteerbaar en de consument heeft er geen controle meer over. Er zitten nu eenmaal geen mogelijkheden in een browser om, ik noem maar wat, ge-force-cachte-rgb-encoded png’s selectief te wissen per site.

Dat ook deze technieken onder de cookiewet vallen maakt niet uit, ze zullen toegepast worden en ze zullen ervoor zorgen dat de consument geen enkele controle meer heeft over wie wat over hem vastlegt. Dit geldt al helemaal voor bedrijven die gevestigd zijn buiten de Europese Unie.

Ik heb de afgelopen acht jaar geen adblocker of noscript meer gebruikt maar nu de Nederlandse wetgever in al zijn wijsheid heeft besloten mij te moeten beschermen zal ik wel moeten, het is de enige manier om de controle te behouden.

Al was het alleen maar om die plethora van cookie-opt-in-popups niet te hoeven zien.

Bedankt voor niets hè!

De cookiewet die morgen van kracht wordt zal leiden tot minder controle door de consument. De eindgebruiker heeft nu nog zelf de controle, door zijn cookies te wissen of door selectief cookies te accepteren. Morgen heeft hij alleen nog schijncontrole.

Vanaf 5 juni 2012 zijn sites verplicht een opt-in te krijgen van de gebruiker voordat zij een cookie mag plaatsen. Advertentienetwerken zullen niet de moeite nemen een opt-in te verkrijgen en zullen om de restrictie heen werken. Browserfingerprinting en andere technieken zullen ervoor zorgen dat de advertentiebedrijven nog steeds in staat zijn om profielen aan te leggen, het is alleen niet meer detecteerbaar en de consument heeft er geen controle meer over. Er zitten nu eenmaal geen mogelijkheden in een browser om, ik noem maar wat, ge-force-cachte-rgb-encoded png’s selectief te wissen per site.

Dat ook deze technieken onder de cookiewet vallen maakt niet uit, ze zullen toegepast worden en ze zullen ervoor zorgen dat de consument geen enkele controle meer heeft over wie wat over hem vastlegt. Dit geldt al helemaal voor bedrijven die gevestigd zijn buiten de Europese Unie.

Ik heb de afgelopen acht jaar geen adblocker of noscript meer gebruikt maar nu de Nederlandse wetgever in al zijn wijsheid heeft besloten mij te moeten beschermen zal ik wel moeten, het is de enige manier om de controle te behouden.

Al was het alleen maar om die plethora van cookie-opt-in-popups niet te hoeven zien.

Bedankt voor niets hè!

Leave a Reply